Aangifte geboorte
Aangifte doen
De geboorte van uw kind moet u aangeven in de gemeente waar het kind geboren is. Doe dit zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 3 dagen na de geboorte. Als uw kind in een ziekenhuis geboren is, dan moet u aangifte doen in de gemeente waar het ziekenhuis staat. Maak een online afspraak of bel met Burgerzaken via 0172 522 522
Op deze dagen kunt u aangifte doen
In het schema hieronder ziet u op welke dagen u volgens de wet geboorteaangifte kunt doen. U mag ook aangifte doen op de geboortedag zelf
Het kind is geboren op: | U doet aangifte op: |
zondag | maandag, dinsdag of woensdag |
maandag | dinsdag, woensdag of donderdag |
dinsdag | woensdag, donderdag of vrijdag |
woensdag | donderdag, vrijdag of maandag |
donderdag | vrijdag of maandag |
vrijdag | maandag of dinsdag |
zaterdag | maandag of dinsdag |
Feestdagen tellen niet mee
Als er een feestdag valt in de periode waarin u geboorteaangifte moet doen, dan schuift de termijn 1 dag op. Feestdagen zijn: Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Koningsdag, Bevrijdingsdag en Kerstmis.
Achternaam kiezen?
Bij de geboorte van uw eerste kind legt u de achternaam van uw kind(eren) vast. Een kind krijgt automatisch de achternaam van de vader als de ouders getrouwd of geregistreerd partner zijn. Een kind van ongehuwde ouders krijgt de naam van de moeder. Wilt u de achternaam van uw kind zelf bepalen? Lees dan verder op de pagina keuze van de achternaam.
Kosten
Geboorteaangifte zelf is gratis. Bij de aangifte maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op. Wilt u daar een afschrift (kopie) van, zeg dat er dan bij. U krijgt het afschrift dan direct mee. Het afschrift kost € 15,70 (tarief 2023)
Dit hebt u nodig
U hebt verplicht nodig
- de geboortedatum en geboortetijd van het kind
- de geboortenamen van het kind
- een geldig identiteitsbewijs van uzelf. Bijvoorbeeld een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
- als u het kind vóór de geboorte hebt erkend in een andere gemeente of bij een notaris: de akte 'Erkenning ongeboren vrucht'
- als u naamskeuze hebt gedaan in een andere gemeente of bij een notaris: de akte van naamskeuze
Niet verplicht, wel handig
- een geldig identiteitsbewijs van de moeder. De geboorteaangifte gaat dan sneller.
- een verklaring van een arts of verloskundige met daarop de geboortedatum en geboortetijd van het kind en de naam van de moeder.
- uw trouwboekje, als u het kind daarin wilt laten bijschrijven.
- Indien van toepassing: donorverklaring (in geval van lesbisch ouderschap)
Kind erkennen bij de geboorteaangifte?
Hebt u het kind nog niet erkend en wilt u dat bij de geboorteaangifte doen, dan hebt u ook toestemming nodig van de moeder. Bij een tweede of volgend kind uit dezelfde relatie kan dat schriftelijk. Bij een eerste kind kan de moeder alleen schriftelijk toestemming geven als u wilt dat het kind de achternaam van de moeder krijgt. Als u het kind de achternaam van de erkenner wilt geven, moet de moeder mee komen naar de afspraak met de gemeente.
Lees ook de informatie over erkenning.
Personen die geboorteaangifte mogen doen
De volgende personen kunnen aangifte doen van een geboorte
- de vader, moeder of meemoeder van het kind
- iemand die bij de geboorte aanwezig is geweest
- de directeur van het ziekenhuis of de inrichting waar de geboorte plaatsvond. De directeur mag hiervoor iemand machtigen.
- de bewoners van de woning waarin de geboorte plaatsvond.
Aangifte door ambtenaar
Als geen van de genoemde personen aangifte kan doen, dan doet de burgemeester van de geboorteplaats dat. Meestal wijst hij of zij hiervoor een ambtenaar aan.
Geen minimumleeftijd
Er is geen minimumleeftijd voor geboorteaangifte. Ook minderjarigen mogen aangifte doen van een geboorte.
Ik ben te laat met de geboorteaangifte. Wat nu?
Het belangrijkste is dat u zo snel mogelijk alsnog aangifte doet. Maak een online afspraak of bel met Burgerzaken via 0172 522 522
Kind meer dan 6 weken oud?
Is uw kind langer dan 6 weken geleden geboren, dan moet u een doktersverklaring meenemen bij de geboorteaangifte. Deze verklaring is ondersteunend bewijs voor de geboorte van het kind.
Boete mogelijk
De ambtenaar van de burgerlijke stand meldt aan het Openbaar Ministerie (OM) dat u te laat bent met de geboorteaangifte. U kunt een boete krijgen. Het OM bepaalt de hoogte van de boet
In Nederland geboren met een andere nationaliteit
Is uw kind in Nederland geboren, maar heeft het niet de Nederlandse nationaliteit? Kijk op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voor meer informatie.