Kind erkennen
Waarom erkennen?
Als twee mensen samen een kind krijgen en niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, heeft het kind wettelijk gezien één ouder: de biologische moeder. De vader of duomoeder moet eerst het kind erkennen om juridisch gezien de ouder te worden van het kind. De persoon die het kind erkent hoeft niet de biologische ouder te zijn.
Erkent u als ongehuwde of niet-geregistreerde partner een kind? Dan krijgt u vanaf 1 januari 2023 automatisch het gezamenlijk gezag met de moeder. Er zijn uitzonderingen. Indien dit niet gewenst is, kan dit worden aangegeven bij de erkenning
Erkenning houdt in:
- U krijgt een zorg- en opvoedingsplicht voor het kind.
- Het kind krijgt erfrecht.
- Het kind kan bij de erkenning uw achternaam krijgen.
Gezamenlijk ouderlijk gezag houdt in dat u samen belangrijke zaken voor uw kind regelt, zoals:
- Schoolkeuze
- Medische beslissingen
- Voogdij na overlijden
- Paspoort
Erkenning binnen huwelijk of geregistreerd partnerschap
Bent u als man en vrouw getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap en krijgt u binnen deze relatie een kind, dan hebt u als man automatisch het juridisch vaderschap over het kind. Erkenning is dan niet nodig. Ook hebt u binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap allebei automatisch het ouderlijk gezag.
Erkenning bij geboorteaangifte
Afspraak maken
In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk moet u voor de erkenning van een geboren kind persoonlijk langskomen bij de gemeente. Maak een online afspraak of bel met Burgerzaken via 0172 522 522
Goed om te weten:
- Als de moeder getrouwd is, is een kind voor de wet automatisch het kind van de man waarmee de moeder getrouwd is. Erkennen is dan niet nodig.
- Bij de erkenning van het eerste kind kiest u welke achternaam het kind krijgt: die van de moeder of van de erkenner.
- Ieder kind moet apart worden erkend. Dus ook een tweede of volgend kind uit een relatie. Dat gaat niet automatisch.
- De moeder moet altijd toestemming geven voor erkenning. Ook bij een tweede of volgend kind uit een relatie.
Voorwaarden
- U bent 16 jaar of ouder.
- U hebt toestemming van de biologische moeder om het kind te erkennen. Bij de erkenning van een 1e kind is de moeder ook zelf aanwezig.
- Het kind is nog niet door iemand anders erkend. De moeder was op het moment van de geboorte niet met iemand anders getrouwd. Zij had op dat moment ook niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
- U kunt een kind niet erkennen als u niet met de moeder mag trouwen. Bijvoorbeeld omdat u een bloedverwant van de moeder bent.
U moet meenemen:
- een geldig identiteitsbewijs van uzelf
- een geldig identiteitsbewijs van de moeder
- als de moeder schriftelijk toestemming geeft:
Hoe lang duurt het?
De erkenning kan niet altijd direct tijdens de afspraak in orde worden gemaakt. Dit hangt af van de persoonlijke situatie van het kind en de erkenner. Erkenning duurt bijvoorbeeld langer als het kind geboren is voor 1985 of als de erkenner niet de Nederlandse nationaliteit heeft.
Iemand machtigen niet mogelijk
Als erkenner moet u altijd zelf langskomen. Iemand anders kan de erkenning niet voor u doen, ook niet met een machtiging. Als de moeder of de erkenner écht niet kunnen langskomen kunt u aan het loket van burgerzaken informatie krijgen over een mogelijke oplossing.
Achternaam kiezen
Wilt u meer informatie over de regels en het kiezen van een achternaam, ga dan naar de pagina Keuze van de achternaam.
Kosten
Het erkennen van een kind bij de gemeente is gratis. Ook een notaris mag een erkenningsakte opmaken. Bij een notaris kost erkenning wel geld.
Erkenning vóór de geboorte
Ongetrouwde ouders kunnen hun kind al voor de geboorte laten erkennen door de vader of duomoeder. Dit heet 'erkenning ongeboren vrucht'.
Afspraak maken
In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk moet u voor de erkenning van een ongeboren kind persoonlijk langskomen bij de gemeente. Maak een online afspraak of bel met Burgerzaken via 0172 522 522
Hoe werkt het?
De gemeente Bodegraven-Reeuwijk controleert uw gegevens. Bijvoorbeeld of u niet met iemand anders bent getrouwd. Daarna maakt de gemeente de 'akte van erkenning van een ongeboren vrucht' op. De moeder zet haar handtekening om toestemming te geven voor de erkenning. Als het kindje wordt geboren, is de erkenner de juridische ouder.
Wat is het voordeel?
Het voordeel van erkenning tijdens de zwangerschap: het kind heeft juridisch gezien meteen twee ouders, ook als er voor de geboorteaangifte iets gebeurt met de persoon die het kind heeft erkend. Daarom adviseren wij u om deze optie te kiezen. Ook bij een tweede of volgend kind uit dezelfde relatie.
Wat neemt u mee?
Uw identiteitsbewijs.
Komt de moeder mee naar de afspraak? Dan neemt ook zij een geldig legitimatiebewijs mee.
Komt de moeder niet mee naar de afspraak? Dan hebt u de schriftelijke toestemming met handtekening van de moeder nodig. Ook neemt u een kopie van het geldig legitimatiebewijs van de moeder mee.
Let op!
- Bij de erkenning van een eerste kind moet de moeder bij de afspraak aanwezig zijn. De erkenning kan al vanaf het begin van de zwangerschap.
- Bij een tweede of volgend kind geldt: de moeder moet opnieuw toestemming geven. Dat kan schriftelijk. Een tweede of volgend kind uit dezelfde relatie krijgt automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind.
Erkenning na geboorteaangifte
Afspraak maken
In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk moet u voor de erkenning van een (ouder) kind persoonlijk langskomen bij de gemeente. Maak een online afspraak of bel met Burgerzaken via 0172 522 522
Wat u moet meenemen?
- Als het kind jonger is dan 12 jaar:
- een geldig identiteitsbewijs van uzelf en de moeder
- persoonlijke of schriftelijke toestemming van de moeder. De moeder moet persoonlijk mee als u wilt dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt.
- Als het kind tussen de 12 en 16 jaar oud is:
- een geldig identiteitsbewijs van uzelf, de moeder en het kind
- persoonlijke of schriftelijke toestemming van de moeder en het kind. Vraag hiervoor het formulier toestemming moeder tot erkenning op. Let op: de moeder moet persoonlijk mee als u wilt dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt.
- Als het kind 16 jaar of ouder is:
- het kind zelf. Hij of zij moet kiezen wat zijn/haar achternaam wordt.
- een geldig identiteitsbewijs van uzelf en het kind
- persoonlijke toestemming van het kind. De moeder hoeft geen toestemming meer te geven als het kind 16 jaar of ouder is.
Kind woont in buitenland of is daar geboren
Er kunnen meer documenten nodig zijn als uw kind in het buitenland is geboren, of als moeder en kind in het buitenland wonen. Maak hiervoor een afspraak. U krijgt dan advies op maat.
Advies: Doe erkenning in de geboorte gemeente, voor snellere afhandeling
Voorwaarden
De erkenner hoeft niet de biologische ouder te zijn. Voor erkenning gelden de volgende voorwaarden:
- De erkenner moet minimaal 16 jaar oud zijn.
- Als het kind ouder is dan 12 jaar, moet het kind zelf ook toestemming geven voor de erkenning.
- Als het kind jonger is dan 16 jaar, moet de moeder toestemming geven voor de erkenning.
Hoe lang duurt het?
De erkenning kan niet altijd direct tijdens de afspraak in orde worden gemaakt. Dit hangt af van de persoonlijke situatie van het kind en de erkenner.
Iemand machtigen niet mogelijk
Als erkenner moet u altijd zelf langskomen. Iemand anders kan de erkenning niet voor u doen, ook niet met een machtiging. Als de moeder of de erkenner écht niet kunnen langskomen kunt u aan het loket van burgerzaken informatie krijgen over een mogelijke oplossing.
Ingangsdatum erkenning
Erkent u een kind na de geboorte, dan geldt de erkenning vanaf de datum dat u het kind erkent en niet vanaf de geboorte. Let op: uw naam staat in dit geval op pagina twee van de geboorteakte. De gemeente voegt de erkenning namelijk pas later aan de geboorteakte toe.
Kosten
Het erkennen van een kind bij de gemeente is gratis. Ook een notaris in Nederland mag een erkenningsakte opmaken. Bij een notaris kost erkenning wel geld.