Omgevingsplan

Wat is een omgevingsplan?

Het omgevingsplan vervangt het geldende bestemmingsplannen en de beheersverordening uit de Wet ruimtelijke ordening. Nu hebben gemeenten meerdere bestemmingsplannen voor hun grondgebied. 

Onder de Omgevingswet moet iedere gemeente 1 omgevingsplan voor haar hele grondgebied vaststellen. Gemeenten krijgen ruimte om omgevingsplannen 'globaler en flexibeler' in te richten dan bestemmingsplannen.

Bredere reikwijdte dan bestemmingsplannen

Het omgevingsplan heeft een brede reikwijdte. Dat is het meest opvallende verschil met het bestemmingsplan. Het omgevingsplan kent niet de begrenzing van ‘een goede ruimtelijke ordening’. Het kan namelijk regels bevatten die over heel de fysieke leefomgeving gaan.

Het omgevingsplan beperkt zich dus niet tot planologische aspecten. Het voorziet in een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Daarnaast kan het ook andere regels bevatten over activiteiten. 

Het gaat dan om activiteiten die gevolgen hebben of kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving. De regels in het omgevingsplan zijn altijd regels over activiteiten met mogelijke gevolgen voor de fysieke leefomgeving.

Bestemmingsplannen in procedure

Buitenplanse omgevingsplanactiviteit

Burgers, bedrijven en overheden kunnen toestemming vragen om activiteiten in de fysieke leefomgeving uit te voeren door een omgevingsvergunning aan te vragen. Als de activiteit in strijd is met het omgevingsplan, is er sprake van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA).

Procedure BOPA

Voor de buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) geldt meestal de reguliere procedure en soms de uitgebreide procedure.

Meestal reguliere procedure

Voor een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) geldt meestal de reguliere procedure. Dit sluit aan bij het uitgangspunt van de Omgevingswet dat bij de verlening van omgevingsvergunningen zoveel mogelijk de reguliere procedure wordt gevolgd. De beslistermijn voor de reguliere procedure is maximaal 8 weken met een mogelijkheid van verlenging met 6 weken. Daarna is er bezwaar en beroep mogelijk.

Meer informatie over de reguliere procedure vindt u op de pagina Procedure bij een aanvraag om een omgevingsvergunning waarvoor de reguliere procedure geldtexterne-link-icoon.

Soms uitgebreide procedure

In sommige gevallen geldt voor de BOPA de uitgebreide procedure:

  • als dit is aangewezen in de Omgevingswet en/of het Omgevingsbesluit
  • op verzoek van de aanvrager
  • als het bevoegd gezag deze van toepassing verklaart

Wijzigen of afwijken van een omgevingsplan?

Wilt u gaan (ver)bouwen? Bekijk dan vooraf het omgevingsplan voor het gebouw of gebied. Wilt u grond of gebouwen anders gebruiken dan in het omgevingsplan staat? Dan kunt u de gemeente vragen het omgevingsplan aan te laten passen. Of u vraagt toestemming om op bepaalde punten van het omgevingsplan af te mogen wijken.

In het omgevingsplan staat niet alleen waar gebouwd mag worden, maar ook waarvoor een gebouw gebruikt mag worden.

Voorwaarden

Bent u het niet eens met het ontwerp omgevingsplan?

Laat dit dan weten in een reactie. Dit noemen we 'een zienswijze indienen'. Tegen een ontwerp omgevingsplan kunt u tijdens de zienswijzentermijn een zienswijze indienen. Leg in uw reactie duidelijk uit waarom u het er niet mee eens bent. Noem daarbij het plan of besluit waar het om gaat. De gemeenteraad besluit over de vaststelling van het plan of de visie. Ingediende zienswijzen worden daarbij betrokken. 

Wanneer kan ik een zienswijze indienen?

Als de gemeente een ontwerp omgevingsplan opstelt en in procedure brengt, kunt u reageren op dit plan binnen 6 weken na publicatie op deze website en in de Kijk Op Bodegraven Reeuwijk. U kunt schriftelijk, mondeling of digitaal uw zienswijze over een ontwerp omgevingsplan of een visie naar voren brengen.

Hoe kan ik een zienswijze indienen?

  • Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk, Postbus 401, 2410 AK Bodegraven.
  • Mondelinge zienswijzen kunnen naar voren worden gebracht tijdens openingsuren in het gemeentehuis. Hiervoor moet een afspraak worden gemaakt via telefoonnummer 0172 - 522 522. 
  • Digitale zienswijzen kunt u indienen middels een online formulier.externe-link-icoon

Overige vragen

Regelgeving omgevingsplan

Een omgevingsplan komt volgens een vaste procedure tot stand. U kunt daarop invloed uitoefenen. De Rijksoverheidexterne-link-icoon geeft hierover meer informatie.

Nadeelcompensatie

Hebt u schade geleden? Dan kunt u een nadeelcompensatie aanvragen.