Invasieve exoten
De laatste jaren komen we steeds meer invasieve exoten tegen in ons landschap. Dat zijn planten of dieren die van nature niet in Nederland voorkomen, maar zich er toch thuis voelen. Door de sterke groeikracht en het ontbreken van natuurlijke vijanden zoals bacteriën, schimmels, insecten en concurrerende plant- of diersoorten, vermeerderen ze zich hier snel en verdringen ze inheemse planten en dieren. Ze worden daarmee schadelijk voor onze natuur.
Voorbeelden
De rivierkreeft is een invasieve exoot. Net als de Chinese wolhandkrab, of de lastig te verwijderen plant Japanse duizendknoop, de halsbandparkiet en Aziatische hoornaars.
Bestrijding en beheersing
Er is verschil in de bestrijding of beheersing van een invasieve exoot.
- Bij bestrijding gaat het om soorten die nog niet zijn gevestigd in Nederland. Dan zijn we vanuit de Europese wetgeving verplicht om deze soort volledig uit de natuur te verwijderen (artikel 17 van de Verordening Invasieve Uitheemse Soorten).
- Bij beheersing gaat het om soorten die al gevestigd zijn en die je in heel Nederland kunt tegenkomen. Voor deze soorten moeten lidstaten beheersmaatregelen treffen (Artikel 19 van de Verordening Invasieve Uitheemse Soorten). Lidstaten kunnen zelf bepalen hoe ze dat doen. Dat kan variëren van uitroeiing en bestrijding tot beheer en voorlichting.
Wie gaat er over?
De verantwoordelijkheid voor de bestrijding en beheersing van invasieve exoten is in Nederland verdeeld over verschillende partijen:
Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij
- Systeemverantwoordelijke voor de Exotenverordening in Nederland
- Verantwoordelijk voor beheersmaatregelen tegen de Chinese wolhandkrab en uitheemse rivierkreeften Het ministerie heeft er voor gekozen om bevissing op deze soorten (met fuiken door beroepsvissers of met de hengel door mensen met een VisPas) toe te staan via een vrijstellingsregeling voor bevissing.
Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland / Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit RVO/NVWA
- Verantwoordelijk voor de toezicht en handhaving op de wetgeving rondom invasieve exoten. Het gaat hierbij vooral om bezit van en handel in beschermde soorten.
Provincie
- Verantwoordelijk voor bestrijding en beheersmaatregelen van de meeste invasieve exoten
Waterschappen
- Verantwoordelijk voor de bestrijding van muskus- en beverratten. Dit is vastgelegd in de Waterwet.