Geveltuinen

Grenst uw gevel direct aan de stoep? Mogelijk mag u een geveltuin aanleggen. Bekijk hieronder de voorwaarden en eventueel lopende acties. 

Een geveltuin is een smalle strook groen vlak langs de gevel, muur of schutting van uw woning. Als u daar bijvoorbeeld één of meerdere planten neerzet, krijgt u direct een heel andere sfeer en krijgt uw huis en de straat een groener aanzicht. Ook heeft dit een positief effect op het klimaat in uw straat. Zo kan het regenwater sneller de grond in waardoor er minder wateroverlast is bij zware buien. En een dicht betegelde straat geeft in de zomer meer hitte dan een straat met meer groen.

De spelregels voor de aanleg van een geveltuin:

  • Uw geveltuin ligt direct langs uw gevel op de stoep, op openbaar terrein
  • U maakt de geveltuin maximaal 45 centimeter breed (anderhalve stoeptegel) en zorgt voor minimaal 1,50 meter aan loopruimte tot aan de rand van de stoep. Bij een smal obstakel (bijvoorbeeld lantaarnpaal of verkeersbord) mag de vrije ruimte versmald zijn tot 1,20 meter
  • Uw geveltuin is maximaal 40 centimeter diep. Dit vanwege mogelijke ondergrondse kabels en leidingen. Zorg dat u voorzichtig graaft.
  • Plant geen bomen of andere diepwortelende planten. Wortels kunnen problemen veroorzaken aan kabels en leidingen in de grond of de stoep beschadigen 
  • Met de verwijderde stoeptegels kunt u een rand langs de geveltuin maken. Voorkom holle ruimten waardoor de stoep gaat verzakken. Mocht dat toch gebeuren, dan legt u zelf de tegels recht, nadat u de holle ruimte hebt aangevuld met zand. Zo verzakt de stoep niet.
  • Zorg ervoor dat anderen geen last hebben van uw geveltuin. Voorkom overlast door bijvoorbeeld overhangend of stekelig groen.
  • U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin. Zorg dat het er verzorgd uit blijft zien.
  • Mocht beplanting onverhoopt beschadigd worden door werkzaamheden aan de straat, dan wordt deze niet vergoed.
  • De grond blijft in eigendom van de gemeente.

Inspiratie?

Zoekt u voorbeelden van planten die geschikt zijn voor een geveltuin? Kijk dan eens op de website van Steenbreek voor de Groene menukaartexterne-link-icoon of de flyer voor gevelplanten.externe-link-icoon

Kies bij voorkeur planten die gekweekt zonder gif en plant geen (potentieel) invasieve exoten. Of een plant een (potentieel) invasieve exoot is kunt u controleren via: Tuin er niet in!externe-link-icoon

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de gemeente door een e-mail te sturen naar: klimaatbestendig@bodegraven-reeuwijk.nl.

Actie geveltuinen 2025

Win een geveltuin en help het klimaat in uw buurt

Een geveltuin is een smalle strook groen vlak langs de gevel van uw huis. Geveltuinen geven de straat een gezellige sfeer. Maar een geveltuin heeft nog meer voordelen. Het regenwater kan sneller de grond in waardoor er bij zware buien minder wateroverlast is. 

Groenblijvende klimplanten tegen uw gevel houden uw huis koeler in de zomer en een straat met meer groen blijft in de zomer koeler dan een dicht betegelde straat waar de hitte van af straalt. Ook trekken de bloemen en planten vlinders, insecten en vogels aan.

Een geveltuin fleurt de buurt dus op én is goed voor het klimaat en de biodiversiteit.

Interesse in een gratis aangelegde geveltuin?

De gemeente geeft dit voorjaar weer zo’n 15 geveltuinen weg, helemaal gratis. Het enige wat u hoeft te doen is bekijken of u aan de spelregels van een geveltuin voldoet en zo ja, u aanmelden.

Kijk hierboven voor de spelregels. Zo moet de stoep voldoende breed blijven na aanleg van de geveltuin en bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.

Aanmelden

Aanmelden kan door voor 14 april een e-mail te sturen naar klimaatbestendig@bodegraven-reeuwijk.nl met als onderwerp: ‘voorjaarssactie geveltuin’. 

Geef uw naam, adres en telefoonnummer door en voeg een foto toe van de plek waar de geveltuin precies moet komen. U ontvangt een reactie met meer informatie.

Als er te veel aanmeldingen zijn, dan gaan we loten. Doet u samen met uw buren mee? Dan maakt u dubbel kans; u krijgt beiden een geveltuin als één van de twee wordt ingeloot.

Eind april start de aanleg van de geveltuintjes.