80 jaar vrijheid

Dit jaar vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland, dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet, werd bevrijd. We herdenken de slachtoffers die daarbij vielen. Ook in Bodegraven-Reeuwijk.

Samen

In alle kernen van onze gemeente staan we op 4 en 5 mei stil bij de stil bij de bevrijding en bij de offers die daarvoor zijn gebracht. We doen dit samen, met de verschillende 4 mei-comités, de gemeente, organisaties en inwoners. Want vrijheid is nooit af; we moeten er dagelijks aan werken om de ander de ruimte te geven en onze democratie te bewaken. Op die manier blijft Nederland een vrij, tolerant land. Daarom vieren we vrijheid niet alleen, maar samen. Want vrijheid deel je met elkaar.

Op deze pagina vindt u meer informatie over onze gemeente in de oorlog, het vieren van 80 jaar bevrijding en het programma rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2025.

80 jaar vrijheid

Oorlogsslachtoffers en verzetshelden

In het kader van 80 jaar vrijheid hangen er van eind april tot en met eind mei banners in onze gemeente. Hierop zijn lokale oorlogsslachtoffers en verzetsmensen te zien.

Wie zijn die mensen, wat is hun verhaal?

Lees hier hun verhalen.externe-link-icoon

4Mei2minutenstil.jpg

Programma 80 jaar vrijheid

Bodegraven

4 mei Dodenherdenking

19.00 uurStille tocht vanaf gemeentehuis naar begraafplaats Vredehof
19.30 - 20.15 uur Ceremonieel programma bij monument op begraafplaats Vredehof
20.15 uurBR6externe-link-icoon: Documentaire: "Zwarte Maandag 17 mei 1943 ". Terugblik op de historisch gedenkwaardige gebeurtenis in Bodegraven Link naar achtergrondinfo van 17 mei
20.45 uur

Theater Na de Dam, Evertshuis

Film Het Verloren Transportexterne-link-icoon- georganiseerd i.s.m. Stichting 4 mei herdenking Bodegraven

Zie ook de website van Stichting 4 mei herdenking Bodegravenexterne-link-icoon

5 mei Bevrijdingsdag

17.30 - 19.30 uur      Vrijheidsmaaltijd in het Evertshuis – voor genodigden
20.00 uurBevrijdingsfeestexterne-link-icoon in het Evertshuis – mogelijk gemaakt door Gemeente Bodegraven-Reeuwijk, V-fonds, Lions Club Bodegraven, Bibliotheek De Groene Venen
Reeuwijk

4 mei Dodenherdenking

19.30 uurStille tocht vanaf De Ark naar het Dag Hammarskjǿldplantsoen
19.45 uurCeremonieel programma bij gedenkteken in het Dag Hammarskjǿldplantsoen, met muziek door OBK Driebruggen 
Na afloopAfsluiting in De Ark

5 mei Bevrijdingsdag

Sportclub Reeuwijk haalt het bevrijdingsvuur op in Wageningen en brengt het naar Reeuwijk. Dit gebeurt in de vorm van een estafetteloop.

09.00 uurGeplande aankomst bij de club
10.00 uurOverhandiging van het vuur aan burgemeester Grauss, bij het monument de ‘Boze Vogel’ aan de Thorbeckelaan
Nieuwerbrug

4 mei Dodenherdenking

19.50 uurCeremonieel programma op het plein voor het Wierickehuis
Na afloopKoffie in het Wierickehuis

5 mei Bevrijdingsdag

Vrijheidslunch Nieuwerbrug in Wierickehuis – via Oranjevereniging
Waarder / Driebruggen

4 mei Dodenherdenking

19.25 uurStille tocht vanaf kerkplein Ned. Herv. Kerk naar het verzetsmonument
19.58 uurHerdenking bij monument, met medewerking van OBK Driebruggen

10 mei Vrijheidsconcert

20.00 uurVrijheidsconcert door Muziekvereniging OBK Driebruggenexterne-link-icoon in de PKN Gereformeerde Kerk Waarder
Bevrijdingsconcert

Activiteiten 80 jaar bevrijding

Vrijheidskrant

Om mensen te informeren over het ‘Nederlandse’ nieuws maakten enkele Bodegravers in oorlogstijd – illegaal – een eigen krant, De Kroniek. Er werd stiekem geluisterd naar de buitenlandse zenders op de radio. Dat nieuws werd uitgetypt, gestencild en rondgebracht door vaak jonge koeriers. Uiteindelijk verscheen de Kroniek zes keer per week, met een oplage van 1000 exemplaren alleen al voor Bodegraven.

EditieGroeneHart.nl maakte in het kader van 80 jaar vrijheid een heruitgave van De Kroniek, als eerbetoon aan de verzetsstrijders. De heruitgave van De Kroniek wordt in de hele gemeente huis-aan-huis bezorgd. 

De Kroniek.jpg
Voordat je echt weg bent

Op de ochtend van 17 september 1942 vertrekt de dan 18-jarige Eef Overdam uit Reeuwijk-Dorp, samen met een aantal andere jongens die door de bezetter tewerkgesteld zijn, vanaf het station in Gouda met de trein naar Duitsland. Hij zou nooit meer terugkomen. Bijna 80 jaar lang is het een mysterie gebleven wat er met Eef is gebeurd in Duitsland.

Zijn nichtje Sonja de Jong heeft er een boekje over geschreven. Dit boek wordt verspreid onder de Reeuwijkse scholen, de bibliotheek en het Streekmuseum.

Zie Voordat je echt weg bentexterne-link-icoon.

Expositie

Vanaf 28 april tot en met 18 mei organiseert het Groene HartHuysexterne-link-icoon samen met de Historische Kringexterne-link-icoon een expositie. Er zijn foto’s te zien van voor en na de bevrijding, krantenartikelen en andere documentatie over de oorlog en bevrijding. De expositie is vrij toegankelijk gedurende openingstijden van het Groene HartHuys.

Evertshuis

Het Evertshuis in Bodegraven heeft in het kader van 80 jaar vrijheid verschillende activiteiten geprogrammeerd:

  • Historische audiotours

Beleef Bodegraven in oorlogstijd tijdens de Historische audiotourexterne-link-icoon. In een originele Dodge WC52 uit 1943 rijd je langs de plekken in onze gemeente die een belangrijke rol speelden in de Tweede Wereldoorlog. 

Liever op een eigen moment of met een eigen groep? Zie ook Audiotour in WO2 thema boeken in Bodegraven | Southwick Houseexterne-link-icoon

audiotour Marcel Meijer.PNG
Opdat wij niet vergeten

80 jaar geleden kwam de Tweede Wereldoorlog ten einde. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. We herdenken de slachtoffers die daarbij vielen.

Het 4 mei comité Waarder-Driebruggen heeft verhalen bij elkaar gebracht over gebeurtenissen die zich in de oorlogsperiode in die dorpen hebben afgespeeld. Auteur Arie Boele bood het boekje, Opdat wij niet vergeten, samen met Gijspiet van Os en Kees Oskam van het 4 mei comité, aan de burgemeester aan. Alle mensen in Waarder en Driebruggen krijgen het boekje in huis. Want Vrijheid deel je met elkaar!

Wilt u ook een boekje? Neem contact op via info@bodegraven-reeuwijk.nl of via 0172 522522. 

250415 4Waarder aanbieden gedenkboek.jpg